Je bekijkt nu Resultaatgerelateerde beloning met vijf jaar verlengd

Resultaatgerelateerde beloning met vijf jaar verlengd

  • Berichtcategorie:Nieuws

Het ‘experiment resultaatgerelateerde beloning in letsel- en overlijdensschadezaken’ wordt met vijf jaar verlengd. Dit heeft het college van afgevaardigden onlangs besloten. Vanaf de start van het experiment in 2014 mogen advocaten onder strenge voorwaarden werken met een resultaatgerelateerde beloning. Wanneer een zaak succes heeft, kan de advocaat het uurtarief verhogen.

Een belangrijke reden voor het verlengen van de beloning is dat veel zaken nog lopen. Denk aan letselschadezaken waarbij het veelal lang duurt voordat aansprakelijkheid vast staat. Dankzij een verlenging kan een nog beter beeld worden verkregen van het experiment. Het maximum tarief van de resultaatgerelateerde beloning is 25%, respectievelijk 35% van het financiële resultaat, en hangt af van het feit of de advocaat de specifieke kosten die aan de zaak zijn verbonden voorfinanciert.

Uit de evaluatie met onder meer dekens, advocaten, specialisatieverenigingen en cliëntenorganisaties blijkt dat sinds 2014 de regeling in beperkte mate is toegepast. De ervaringen van de betrokken zijn echter voor het merendeel positief. Volgens hen draagt de regeling bij aan de toegankelijkheid van het recht. De ASP deelt deze mening. En vindt bovendien dat de regeling zorgt voor een ‘level playing field’ tussen letselschadeadvocaten en het ongereguleerde circuit.